Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 26.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ver forsiktig i leområde der det samlar seg fokksnø, td. bak ryggar, i søkk og renneformasjonar. Lettast å løyse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

Skredfaren er avtagende fredag pga. oppholdsvær og lave vindhastigheter. Men fokksnø fra tidligere i uka vil i noen heng ligge over et svakt lag av løsere snø og dermed fortsatt være lette å løse ut. Dette gjelder hovedsaklig i østvendte heng, men også i nordvendte heng. Det kan det være mulig å løse ut middels store skred (str 3) under vekta ev en en skiløper.

Snøskredfaren vurderes til 3 - betydelig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 25. januar 2018

Det har kommet 20-50 cm nysnø de siste to dagene. Minst SØ i regionen. Det har vært mildt opp til 800 moh. Det ble onsdag observert skare i Jostedalen opp til 900 moh. Opp til 800 moh var snøen i samme område fuktig under skaren. Vinden det siste døgnet har gitt en vindpakket snøoverflate med fokksnø i leheng. Under dette finnes det flere harde flak av fokksnø. Det gamle snødekket er stabilt og smelteomvandlet.

Enkelte steder, som på rygger og der snødekket er tynt, er det observert velutviklede kantkorn i snødekket. Rundt tregrensa er det observert lag av begynnende kantkorn rundt skarelag. Disse regnes foreløpig ikke som noe problem, men må følges med på. Det er også observert rim over 1000 moh, som forventes å være begravd av nysnøflak og fokksnø.

Onsdag gikk det et vått flakskred (str. 3) over vei i Balestrand.

Det er observert vindtransport snø og ferske sprekker over skoggrensa, og et skarelag opp til 900 moh.

Fjellvær

Torsdag 25. januar 2018

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Noe lavere temperatur utover dagen.

Fredag 26. januar 2018

0-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS